Vols canviar un mal hàbit?

Tothom té un mal hàbit que es resisteix al canvi. Potser fumes, o beus més del que t’agradaria, o no aconsegueixes ser constant en l’esport o en portar una alimentació sana,… Potser ho has intentat més d’una vegada o és la primera vegada que t’hi poses.

La veritat és que no és fàcil canviar si no tenim les eines adequades.

Anem a poc a poc…

 

Què és un hàbit?

Un hàbit és un comportament o conducta que es realitza de forma automàtica, i és el resultat d’haver realitzat aquesta acció de forma repetitiva en el temps de manera que el nostre cos i ment la realitzen de forma natural i moltes vegades sense adonar-nos-en.

Al nostre cervell li encanten els hàbits perquè no ha de pensar què ha de fer, els fa de forma automàtica i rutinària. El cervell busca la eficiència i amb els hàbits ho aconsegueix ja que no ha de pensar en aquelles accions que s’han convertit en hàbit i així estalvia molta energia.

L’hàbit segueix un procés intern, que estarà més o menys arrelat segons el temps que faci que fem ús d’ell i amb quina freqüència el fem servir. El procés d’activació és el següent:

  1. Rebem un senyal o una situació que activa l’hàbit
  2. Activem l’hàbit i desenvolupem l’acció de forma rutinària
  3. Rebem una recompensa o resultat a causa de l’acció de l’hàbit

Un hàbit automàtic pot ser rentar-nos les dents, conduir, mirar les xarxes socials mentre esperem el bus, etc. Els hàbits ens faciliten la vida, ja que ens ajuden a automatitzar moltes accions del dia a dia, per així facilitar i donar resposta a una situació freqüent.

Aquests hàbits poden ser saludables (ex: veure un got d’aigua només despertar-nos), i també poden ser perjudicials (ex: arribar tard a tot arreu).

En qualsevol cas, un hàbit perjudicial pot tenir repercussions en la salut tant a nivell físic, mental o emocional, i cal tenir especial cura amb ells per evitar conseqüències que no desitgem.

 

Com canviar d’hàbits?

La dificultat en el canvi d’hàbits primer de tot resideix en adonar-nos d’ells, ja que sembla que funcionen per si mateixos, en el sentit que no hem de realitzar un esforç ni raonament previ per desenvolupar-los.

A més a més, com que són processos automàtics i, més o menys inconscients segons el cas, moltes vegades no ens adonem que hi són ni que estan actius o que han pres les regnes de la situació. És com si els hàbits tinguessin vida pròpia i prenguessin el comandament del nostre comportament, en segons quines situacions.

La bona notícia és que canviar d’hàbits és possible! I només depèn de nosaltres fer-ho. Com? En 6 passos molt senzills:

  1. El primer pas per poder canviar els hàbits és adonar-nos de què volem canviar. Per a això és necessari fer una autobservació i autoanàlisi, fixant-nos en quines conductes tenim que poden ser perjudicials.
  2. El segon pas serà tenir la informació adequada sobre com i per què hauríem de canviar aquest hàbit, facilitant així que el canvi es converteixi en una necessitat. Informa’t dels beneficis que et portarà el canvi, fes una llista amb tot allò positiu que obtindràs, pregunta’t per què vols canviar,… S’ha de convertir el canvi en una necessitat!
  3. El tercer pas és substituir el mal hàbit per un de nou, que sigui saludable. Un hàbit no es pot desaprendre: una vegada el cervell ha creat el circuit neuronal i ha automatitzat una conducta, aquesta queda gravada i per tant, no la podem eliminar (per exemple, no podem desaprendre anar en bici). Per això, un mal hàbit s’ha de substituir per un de nou. Quin serà el nou hàbit que vols començar a fer?
  4. El quart pas és repetir el nou hàbit tantes vegades com puguis! A més repetició, més probabilitat d’èxit que es converteixi en un nou hàbit.
  5. El cinquè pas és premiar-te cada vegada que aconsegueixis canviar el vell hàbit pel nou. Pot ser en forma de felicitació o recompensa, el que tu triïs, el més important és que tingui un valor per a tu!
  6. I per últim, tingues molta compassió cap a tu si hi ha recaigudes o no aconsegueixes canviar l’hàbit sempre que voldries. Cal tenir en compte que un canvi d’hàbit no es fa d’un dia per l’altre, no siguis dur/a amb tu mateix/a si no ho aconsegueixes tan ràpid com t’havies proposat.

 

Per exemple,

  1. La Maria vol deixar de menjar-se les ungles
  2. La Maria pensa que si deixa aquest mal hàbit tindrà les mans més cuidades i boniques, es podrà pintar les ungles, estarà tranquil·la quan doni la mà, etc.
  3. La Maria decideix substituir el mal hàbit de menjar-se les ungles per beure un got d’aigua.
  4. La Maria repeteix el nou hàbit cada vegada que té la necessitat de menjar-se les ungles.
  5. La Maria es felicita amb un “molt bé Maria! Ho estic aconseguint!”
  6. Tot i que alguna vegada l’hàbit de menjar-se les ungles reapareix, la Maria és conscient que les recaigudes són normals i part del procés.

 

T’animo a posar consciència sobre aquells hàbits que són perjudicials per tu i t’agradaria canviar. Si necessites ajuda, pots contactar amb mi sense cap compromís. T’escolto i t’acompanyo en el teu procés de canvi i creixement personal.

 

Som el que fem de forma repetida. L’excel·lència, llavors, no és un acte, sinó un hàbit” – Aristòtil.

 

 

Júlia Grabulosa – Psicòloga General Sanitària

Apunta’t

Rebràs notificacions al teu email, quan pengi un nou article. Recorda confirmar l'email que t'arriba un cop et subscrius 😉

 

Loading

Sempre que ho necessitis
podràs contactar amb mi